Passa al contingut principal

"Les preguntes de Niara"


Aquell dia no era un dia qualsevol. Era, sense cap dubte, un dels dies més tristos de la meua vida.
M’agrada anar a l’escola, aprendre coses noves i trobar-me amb els meus companys per a fer una xarradeta al pati, etc. En definitiva, m’agrada fer coses de lo que sóc: una xiqueta de 10 anys. Mai haguera imaginat que en alguns llocs del món el temps passa molt més lentament que en la resta i que tantes xiquetes com jo lluiten dia a dia per anar a l’escola. Sempre havia pensat que les històries que la meua iaia em conta de quan era menuda ja no tenien lloc hui en dia. Pensava que cap xiqueta s’havia de quedar a casa cuidant als seus germans menuts o fent les feines de la casa mentre els seus germans anaven a l’escola i podien aprendre a llegir, escriure i preparar-se per a un treball.
Pensava que això era impossible…fins que vaig conèixer a Niara.
Niara era una xiqueta de Senegal. Tenia dos germans. Un s’anomenava Assane, era el major i anava a l’escola. L’altre era Joussou i, com que era menut  per  anar a l’escola, Niara el cuidava mentre la seua mare ajudava al seu pare treballant al camp. El germà major de Niara li contava tot el que li ensenyaven i lo que es divertia a l’escola. Tots els dies veia com llegia textos llarguíssims i ella ni tan se vol coneixia les lletres.
Niara es sentia molt trista per no poder fer el mateix que el seu germà Assane. Al seu poble només els xiquets podien anar a l’escola, mentre que les xiquetes ajudaven a casa. El pare de Niara treballava al camp, igual que el seu pare, i el pare del seu pare però, des que s’obrí l’escola al poble volia que els seus fills barons tingueren una educació. Niara, per la seua part, encara que coneixia les costums i lleis del seu poble, no entenia perquè ella no era igual que els seus germans. Volia, de major, ser mestra per a poder ensenyar a totes les xiquetes del món que,com ella, volien fer alguna cosa més que cuidar de la casa i els menuts. Estava quasi segura de que no ho anava a aconseguir.
Un dia tot va canviar. Les xiquetes i els xiquets podien anar a l’escola. Tots tenien els mateixos drets en tot i, de sobte…PAM!  S’havia caigut del llit i tot era només un somni. Des d’aquell dia es va proposar canviar les coses i que tot fora real. Ella sabia que allò era un gran treball i, a més feia honor al significat del seu nom: aquella que te grans propòsits.
Va demanar al seu germà que li ensenyara el que aprenia a l’escola. A Assane li semblava estrany perquè una xica volia saber tantes coses si no les necessitava per al treball de la casa però, va cedir davant la insistència de Niara.
Durant molt de temps va tindre al cap les mateixes preguntes, per què no havia anat a l’escola des de xicoteta com el seu germà? Per què eixes lleis i costums?
Un dia que es sentia especialment valenta va decidir preguntar-li al seu pare. Era un home alt. Últimament coixejava un poc. La seua esquena començava a compartir el dolor amb la cama dreta, almenys això deia la seua mare entre rialles.
Li va preguntar al seu pare perquè no havia pogut anar a l’escola? Son pare li va contestar que ja sabia tot el que necessitava.
Niara li va explicar que ella volia saber més, volia viure les coses que contaven els llibres d’ Assane, volia escriure a un paper les seues experiències i viure algo més.
Son pare li recordà que existien unes normes i lleis i que devia ser respectuosa amb elles. Niara li digué que qui s’havia inventat eixes lleis, de segur, no era una xica.
El pare de Niara no sabia què contestar-li. Mai havia pensat en la possibilitat de que les dones pogueren participar en algo així. Potser no era just però era lo normal des de feia molt de temps. Li va explicar el que des de menut li havien dit a ell: que les dones no sabien fer altres coses i per això sempre estan a casa. No sabia perquè la seua filla no ho entenia.
Niara es sentia tremolar per dins i per fora. Ella es veia capaç de fer qualsevol cosa. Sabia que amb el sacrifici i l’esforç es pot aconseguir tot. Li va explicar al seu pare que les dones i els homes tenim el mateix cap amb les mateixes funcions, que tenim dret a tindre l’oportunitat de lluitar per un lloc en la vida, dret a equivocar-nos i dret a encertar igual que ells.
Eixa va ser probablement una de les nits més llargues de la seua vida. No podia llevar-se del cap com unes lleis absurdes podien deixar-la sense el seu somni.
Esperava intranquil·la el moment de veure a son pare eixe matí. No sabia si s’hauria enutjat amb ella. No va veure al seu pare en tot el matí. La mare va dir que havia anat al poble i que pareixia molt preocupat. Finalment, quan ja quasi es feia de nit, va tornar a casa. Va reunir a tota la família i de sobte li va donar un paperet blau. Com que encara no era molt bona en lectura li va demanar a Assane que li explicara què deia. Es va quedar bocabadada. El seu pare havia aconseguit un permís especial per a que poguera anar a l’escola. S’havia enfrontat a molta gent per aconseguir-ho. Niara es sentia molt feliç i molt orgullosa de son pare per fer-ho. El seu pare li va dir que les seues paraules l’havien fet pensar, no en el passat, sinó en el futur. Ell va triar treballar al camp perquè no coneixia altra cosa i no era just privar a la seua filla de poder fer-ho com els seus fills.
Niara va ser la primera xiqueta amb estudis del poble. Va ser molt afortunada i es dedicà des d’aquell moment a ajudar  a la resta de xiquetes a aconseguir-ho.
De segur que el món estarà ple de Niares que volen ser iguals als seus germans. De segur hi hauran persones dispostes a ajudar. De segur, si ho intentem, aconseguirem aprendre a conviure amb respecte per la igualtat.

Elsa Rosell Vives
Premis Contes per la Igualtat I edició
Primer premi Categoria B, 5é de Primària, del Col·legi Sants Patrons
Gràcies per enviar-nos el Word.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LLIBRET MICRORELATS PER LA IGUALTAT CLARA CAMPOAMOR RODRÍGUEZ II, III, IV i V EDICIÓ

 

LLIBRE DE CONTES PER LA IGUALTAT IV, V i VI EDICIÓ

        

Clara Campoamor Rodríguez i el "VOT FEMENÍ i jo, el meu pecat mortal". 89 aniversari.

  Clara Campoamor Rodríguez "Alzó la voz para dejar claro que no, que  el hombre no tiene  "derecho natural" para "poner al margen a la mujer". L' 1 d'octubre de 1931 , le s dones aconseguim el "dre t al vot" a Espany a. Fins eixe moment les dones tenien la possibilitat de presentar-se a les eleccions però només  podien votar-les els homes. No us sembla una gran incoherència? https://www.editorialrenacimiento.com/los-cuatro-vientos/2127-la-mujer-quiere-alas-y-otros-ensayos.html Un espai per la Igualtat (any 2015) Al   programa  d'Alzira Ràdio dedicat a Clara i el vot femení. Amb l'alumnat del CIPFP Luis Suñer Sanchis. Bibliografia : " El voto femenino y yo , mi pecado mortal". Premsa :  " Ciudadana Clara Campoamor : 89 años de deuda democrática por la igualdad". Vídeos : " Clara Campoamor , la dona oblidada". "Clara Campoamor, la mujer olvidada "